KREM JAGLANO – KOKOSOWY

KREM JAGLANO – KOKOSOWY

Są takie dni gdy zbierają się w głowie pomysły na kolejne “coś zdrowego i dobrego”. A potem jest działanie i radość, że się udało – znowu 😉 Kiedy postawisz sobie wysoko poprzeczkę  i nie chcesz spadać w dół każdy kolejny dobry przepis cieszy.

Kiedyś zrobiłam rewolucję w kuchni, zmieniłam podejście do jedzenia, przeciągnęłam na “ciemną stronę mocy” rodzinę i to miało sens. Jemy inaczej – czujemy się inaczej …. Ciepłe śniadania, pożywne obiady, zdrowe słodycze. Ale, te zmiany to wcześniejsze wstawanie, aby przygotować śniadanie, więcej czasu spędzonego w kuchni – aby obiad, najczęściej jednogarnkowy, smakował. Czy żałuję, nie, absolutnie nie. I wiecie co, ciągle mnie to cieszy 🙂 A wy? Też tak macie? Lubicie przyglądać się rodzinie gdy testuje kolejne danie przygotowane przez was? Choćby dzisiaj, niedzielny poranek, na stół “wjeżdża” krem z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym i serce moje się raduje, gdy widzę jak smakuje 🙂 Przetestujecie na swoich bliskich? Zapraszam do kuchni.

Składniki dla 3 osób:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 300 ml mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • 1 1/2 łyżki ksylitolu (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść orzechów włoskich – lekko posiekane
  • 2 łyżki wiórków kokosowych – mogą zastąpił płatki migdałowe
  • syrop klonowy (do kupienia tu:)

Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie podprażamy na suchej patelni orzechy włoskie i płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Kasza powinna ugotować się do miękkości, zajmie jej to około 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy mleczko kokosowe oraz ksylitol i blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Wykładamy do miseczek, posypujemy orzechami i polewamy syropem klonowym. Gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *