KOPYTKA Z PUREE Z DYNI

KOPYTKA Z PUREE Z DYNI

Kontynuując temat purée zachęcam was do przygotowania kopytek. Zróbcie je gdy zostanie wam purée dyniowe po przygotowaniu pysznych orkiszowych ciasteczek (przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/ciastka-orkiszowe-z-puree-z-dyni/).  Jest to wyzwanie, gdy ciasto lepi ci się do palców a nos swędzi, ale potraktujcie to jak kolejne doświadczenie 🙂Satysfakcja gwarantowana, rodzina to doceni 🙂 U mnie podałam kopytka z pieczonymi warzywami polanymi masłem ghee z rozmarynem. Hmmmm, palce lizać 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni (przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/puree-z-dyni/)
  • ok 1 szklanki mąki orkiszowej typ 550 + do podsypania
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • żółtko od szczęśliwych kurek 😉

Na stolnicę wysypujemy mąkę, żółtko oraz purée z dyni. Łączymy – ja zrobiłam to za pomocą łyżki 🙂 Dodajemy sól i kurkumę. Tu zaangażowałam już do zagniatanie moje ręce 🙂 Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne dodajemy mąkę. Uważajcie! Im więcej mąki tym kluski bardziej twarde. Gdy osiągniemy moment gdy ciasto przynajmniej w większości odchodzi od  dłoni posypujemy stolnicę mąką i kładziemy ciasto. Posypujemy je odrobiną mąki. Dzielimy na dwie części i robimy z ciasta wałki. Wałki kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzątku wkładamy przygotowane kluski i gotujemy na małym ogniu aż wypłyną. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i gotowe!

Smacznego!

Drukuj