KOKTAJL Z POKRZYWY I AVOCADO

KOKTAJL Z POKRZYWY I AVOCADO

Poszukajcie pokrzywę gdzieś w rowach, z dala od miejskiego ruchu . Najlepsza jest ta kwietniowo – majowa.  Pokrzywa jest bogatym źródłem chlorofilu. Bogata w żelazo, wapń, magnez, potas, witaminę K i A . Jest jedną z najważniejszych roślin o działaniu oczyszczającym.  Jej młode liście, przypominające w smaku szpinak, zjadane wiosną jako warzywo były znanym środkiem “czyszczącym krew”. Można z niej przygotować pyszny koktajl!

Czas przygotowania:

  • 5 minut max 😉

Składniki na jedną porcję:

  • garść młodych liści pokrzywy
  • 1 szklanka soku z jabłka – bez dodatku cukru
  • 1/4 dojrzałego avocado

Ucinamy twarde gałązki pokrzywy. Listki sparzamy wrzątkiem, wrzucam do blendera. Dodajemy avocado i sok jabłkowy. Zamykamy blender, miksujemy 20 sekund i gotowe 🙂 Pijemy od razu po zmiksowaniu.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *