KAWA Z PRZYPRAWAMI

KAWA Z PRZYPRAWAMI

Kawa …. pić czy nie pić? Oto jest pytanie 🙂 Wyznaję zasadę – wszystko z umiarem i dobrej jakości.

Tak jest też w przypadku kawy. Jak pić to dobrą i od czasu do czasu. Mam swoje ulubione miejsca w Poznaniu gdzie kawa smakuje wyjątkowo, ale czasem gdy chęć wypicia jej dopadnie mnie w domu przygotowuję ją według pięciu przemian lub tak 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 10-15 minut

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 łyżki świeżo i drobno zmielonej kawy – tak byłoby najlepiej (do kupienia tu:)
  • 300 ml zimnej wody
  • 1/8 łyżeczki cukru trzcinowego nierfinowanego
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 ziarna kardamonu świeżo utartego w moździerzu lub szczypta sproszkowanego
  • 1 goździk
  • kilka kropli aromatu różanego – może być 🙂

Do tygielka lub garnuszka wsypujemy cukier, zalewamy odrobiną wody i rozpuszczamy. Dodajemy kawę i przyprawy, zalewamy pozostałą wodą, mieszamy. Można dodać aromat różany. Ustawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy aż kawa zacznie się pienić, ale nie gotować. Czynność możemy powtórzyć kilka razy. Im więcej tym aromat kawy będzie intensywniejszy.Kawę odstawiamy, przelewamy i gotowe.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *