KASZOTTO Z GRZYBAMI

KASZOTTO Z GRZYBAMI

Kontynuuję temat jednogarnkowych. Postanowiłam zostać ich mistrzem 🙂 To będzie kolejny przepis, przy którym się nie napracujecie a smacznie najecie.

Wzorując się na włoskim risotto powstaje w kuchni nasze polskie kaszotto i myślę, że niczym nie odbiega od tego włoskiego 🙂 A kasza pęczak  to źródło witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i B6), które odpowiedzialne są za poprawną pracę całego układu nerwowego i odpornościowego. W składzie znajdziemy również sporo witaminy B3 (niacyna), która ma istotny wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie oraz hamuje działanie toksyn.

Niestety – osoby chorujące na celiakię muszą zrezygnować z pęczaku, ponieważ ta kasza zawiera szkodliwy dla nich gluten 🙁 Ale, na moim blogu znajdziecie kilka bezglutenowych i smacznych 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 1 h

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1/2 litra wywaru warzywnego – u mnie na bazie – pierwszej bazy warzywnej (do kupienia tu:) – czyli 1/2 wody i łyżka bazy warzywnej
  • 2 szklanki kaszy pęczak (do kupienia tu:)
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g świeżych grzybów shitakie lub jeśli nie macie świeżych można kupić suszone i namoczyć (do kupienia tu:)
  • 2 duże pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane ghee (do kupienia tu:)

Kaszę pęczak wsypujemy na sito i dokładnie płuczemy. Butelkę wina otwieramy i testujemy czy dobre 🙂 Cebulę kroimy w piórka a czosnek w drobną kostkę. Grzyby shitake jeśli są świeże – kroimy w paski, jeśli suszone zalewamy na 15 minut gorącą wodą a następnie kroimy w paski lub dużą kostkę. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy wywar. Na maśle ghee (3 łyżki) szklimy na głębokiej i dużej patelni, cebulę z czosnkiem. Dodajemy kaszę i lekko podsmażamy, delikatnie mieszając, aż będzie błyszcząca od tłuszczu. Zalewamy białym winem, zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem, aż większa część wina odparuje. Dodajemy połowę wywaru warzywnego i dalej gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Resztę wywaru wlewamy stopniowo, kiedy wchłoną się poprzednie, za każdym razem delikatnie mieszając. W między czasie dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko to trwa około 15-20 minut. Na osobnej patelni podsmażamy grzyby shitakie z dodatkiem jednej łyżki masła ghee. Dodajemy do kaszotto lub jeśli były suszone i namoczone dodajemy bez podsmażania. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *