KASZA BULGUR Z POMIDORAMI I DYNIĄ

KASZA BULGUR Z POMIDORAMI I DYNIĄ

Jednogarnkowe love! Lubicie? Ja bardzo, zwłaszcza gdy sezon szkolny rozpoczęty 🙂 Szykuję i nie martwię się, że domownicy nie ogarną garnków na piecu. Jeden palnik w użyciu i gotowe – na śniadanie lub na obiad – jak to woli 🙂

A danie sezonowe, najlepsze. Teraz gdy stragany uginają się od warzyw łatwo jest przygotować coś prostego i smacznego. Tak jest i z tym daniem. Smaczne i sycące. Zabieramy się do pracy. Zapraszam do kuchni!

Czas przygotowania:

  • ok 1h

Składniki dla 3 osób:

  • 250ml (szklanka) kaszy bulgur
  • 500ml wody
  • 3 dorodne pomidory
  • 350 g dyni hokkaido już bez pestek, ale ze skórką 🙂
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Dynię kroimy na małe kawałki, nie obieramy ze skórki. Ta dynia może być zjadana razem z nią 🙂 Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C    i wkładamy dynię na 30 minut. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć wsypujemy płaską łyżeczkę soli a następnie kaszę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Można dodać do garnka odrobię masła. Wtedy kasza nie powinna wykipieć. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy ze skórki. Następnie kroimy w ćwiartki i potem jeszcze na pół. Drobno kroimy czosnek. W garnku lub patelni z grubym dnem rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i curry. Mieszamy drewnianą łyżką aż w powietrzu unosić się będzie wspaniały, aromatyczny zapach. Dodajemy czosnek a po chwili pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. W między czasie gasimy płomień pod garnkiem z kaszą a z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, dodajemy dynię, lekko mieszamy i dodajemy kaszę. W tym momencie można dodać sól i pieprz jeśli uznacie, że danie wymaga doprawienia. To wszystko, danie gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *