KAPUSTA KISZONA Z CHEN PI

KAPUSTA KISZONA Z CHEN PI

Są takie dni kiedy zaglądam do lodówki i znajduje tam dużo, ale w małych ilościach. Wtedy zaczyna się kreowanie. Tak było właśnie i tym razem. Pół słoika kiszonej kapusty, garść grzybów, jabłko i zapomniana pomarańcza.

Tworzenie ułatwiła mi tym razem książka Wy_Dobrze_Jecie, w której znajduje się przepis na kapustę z grzybami z cytrusową nutą. Poezja, nawet dla tych co za kiszoną kapustą nie przepadają. Powinniście spróbować 🙂 Ci co po kapuście czują ciężar wątroby tym razem dzięki dodaniu tu skórki z mandarynki (chen pi) poczują lekkość. Połączenie smaku kwaśnego kiszonej kapusty i słodkiego jabłka oraz przypraw które wspierają trawienie – wszystko idealnie dopasowane i wyważone.

Czas przygotowania:

  • ok 2 godzin

Składniki:

  • 3/4 słoika kiszonej – nie kwaszonej, kapusty
  • 3 łyżki oleju ryżowego (do kupienia tu:)
  • garść suszonych grzybów
  • szczypta suszonego imbiru lub mały kawałek świeżego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka skórki z dojrzałej mandarynki – chen pi (do kupienia tu:)
  • szczypta kozieradki, kminku mielonego, kolendry
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy

Kapustę płuczemy, grzyby zalewamy ciepłą wodą i moczymy 15 minut aż zmiękną a następnie kroimy na małe kawałki. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę. Pamarańcz obieramy i kroimy w cząstki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę i grzyby. Dusimy na ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy w kolejności: imbir, cebulę, skórkę z mandarynki, doprawiamy kozieradką, kminkiem, kolendrą. Dodajemy pomarańcz, jabłko i na koniec kurkumę. Kapustę dusimy na małym ogniu ok 1,5 godziny.

Smacznego!

Drukuj