HUMMUS Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

HUMMUS Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

Wędrując po krakowskim Kazimierzu natrafiłam na miejsce, w którym serwowano hummus – około 25 rodzajów. Jest w czym wybierać! Na karcie menu wśród nich był i taki –  z karmelizowaną cebulką.

W moim domu dominuje hummus naturalny, ale pokusiło mnie aby spróbować czegoś nowego. Tak więc powstał całkiem nowy, zaskakujący i nawet wiem z czym będzie się najlepiej komponował: z tortillą, zielonym świeżym ogórkiem i pomidorkiem koktajlowym.  A jeśli nie tak, to wierzę w waszą kreatywność 🙂

Czas przygotowania:

  • 12h namaczamy ciecierzycę
  • ok 1h karmelizujemy cebulkę
  • reszta to jakieś 15 minut 🙂

Składniki na hummus:

  • 2 łyżki tahini (do kupienia tu:)
  • 1 1/2 szklanki namoczonej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • duży ząbek czosnku pokrojony
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na karmelizowaną cebulkę:

  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki masła ghee (do kupienia tu:)
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka octu winnego, czerwonego
  • łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • sól i pieprz do smaku

Aby przygotować hummus należy wszystkie składniki włożyć do blendera i zblendować do uzyskania jednolitej masy.

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem roztapiamy masło ghee, na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy, cały czas mieszając, przez mniej więcej 20 minut, aż cała cebula się zeszkli i straci na objętości. Następnie solimy  i posypujemy  pieprzem. Smażymy dalej, aż cebula zacznie zmieniać kolor, czyli około 10 minut. Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy do niej ocet balsamiczny oraz winny. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze  kolejne 5-10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, mieszamy z cebulą, i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy z wcześniej przygotowanym hummusem. Nie blendujemy!

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *