HUMMUS NATURALNY

HUMMUS NATURALNY

Naturalnie, że naturalny 🙂 Pewnie już go znacie i sami robicie, ale czy tak jak ja? Inspiracja pojawiła się gdy pewna przesympatyczna dziewczyna wróciła z Izraela i opowiedziała mi jak tam smakuje hummus 🙂Zrobiłam, spróbowałam i dzielę się z Wami 🙂 Hummus dobry na wszystko!

Czas przygotowania:

  • min 12 godzin namaczamy ciecierzycę
  • max 20 minut

Składniki:

  •  250 ml namoczonej ciecierzycy (do kupienia tu:)
  •   250 ml namoczonej ciecierzycy (do kupienia tu:)
  • ząbek czosnku
  • łyżka pasty sezamowej tahini (do kupienia tu:)
  • 250 ml oliwy z oliwek (do kupienia tu:) – ta najlepsza 🙂
  • sól, pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Namoczoną ciecierzycę odsączamy na sitku i wrzucamy do blendera, dodajemy pastę tahini, oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do składników. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy cytrynę. Chwilę blendujemy i gotowe 🙂 Jak zauważyliście tu nie gotujemy ciecierzycy  dlatego tak ważne jest jej wcześniejsze namoczenie. Hummus jest pyszny, gładki, kremowy. Świetnie komponować się będzie z falafelami 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *