HUMMUS BAZYLIOWO – CZOSNKOWY

HUMMUS BAZYLIOWO – CZOSNKOWY

Pomysł powstał przypadkiem kiedy to mój syn “całkiem przypadkowo” zahaczył piłką o doniczkę z bazylią powodując jej delikatne uszkodzenie. Listki opadły a nie dawały się też do wyeksponowania ich na przykład na pomidorach.W misce była już ugotowana ciecierzyca, w lodówce otwarty słoik z tahini ….. więc wystarczyło połączyć wszystko, aby powstał pyszny hummus.

Czas przygotowania:

  • 1 dzień wcześniej moczymy ciecierzycę
  • 30 minut gotowanie ciecierzycy
  • 10 połączenie składników

Składniki:

  • 200gr ugotowanej ciecierzycy/300gr suchej
  • 5 łyżek tahini (do kupienia tu:)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (można zacząć od jednego 🙂  )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • sól do smaku

Wszystkie składnik łączymy i blendujemy na gładką masę.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *