HERBATA NA LEPSZE TRAWIENIE

HERBATA NA LEPSZE TRAWIENIE

O czym pisać gdy właśnie kończy się dla niektórych czas biesiadowania przy stole – ostatnie godziny Świąt. Ciężko na żołądku, na wspomnienie zastawionego stołu oczy zachodzą mgłą ….Jest sposób, aby nasz organizm wrócił szybko do normalności. Aby wszystko co zostało pochłonięte ostatnio, szybko i bezboleśnie zostało strawione. Zapamiętajcie ten przepis, zaopatrzcie się w skórkę mandarynki – chen pi, owoc kopru włoskiego i miętę. Nie raz uratuje wam życie 🙂

Wtajemniczeni wiedzą i znają chen pi – a reszta niech się dowie, że przez setki lat zielarze specjalizujący się w zakresie tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM) wykorzystywali suszone skórki dojrzałych mandarynek chen pi w swoich praktykach, aby poprawić trawienie, złagodzić wzdęcia i rozpuścić flegmę. Dzięki swoim leczniczym właściwościom, chen pi działa głównie na układ oddechowy i trawienny. Stosuje się ją w przypadkach poczucia wzdęcia i pełności w klatce piersiowej i w górnej połowie brzucha połączonych z utratą apetytu, wymiotami lub biegunką oraz kaszlu z obfitą flegmą.

O koprze i mięcie pisać chyba nie muszę bo już dzieci wiedzą, że gdy coś z brzuchem nie tak, to oba te składniki pomóc muszą 🙂

Czas przygotowania:

  • 5 minut

Składniki na 1 porcję:

  • 1 łyżeczka skórki gorzkiej mandarynki (do kupienia tu:)
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • kilka listków świeżej mięty
  • 200ml wrzątku

Do szklanki wrzucamy wszystkie składniki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy ok 5 minut, gdy lekko przestygnie pijemy – koniecznie ciepłe – nie zimne 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *