GOMASIO – SÓL SEZAMOWA

GOMASIO – SÓL SEZAMOWA

Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na pyszny, chrupiący chlebek na zakwasie . Potem były głosy, że jak taki pyszny chleb to coś trzeba na nim położyć (tzw. obkład 😉  ) no i chleb znika a w pasie przybywa. Co robić? Co robić? Jak żyć???

  Proszę bardzo – posypka do chleba! Coś dla zabieganych bo gotowe w 10 minut. Gomasio czyli sól sezamowa a w niej dużo wapnia, żelaza, witaminy A i B. Jako dodatek smakowy pomaga w trawieniu; sezam wzmacnia wątrobę i nerki.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: dla 10 osób
Składniki :
gdy na dworze zimno:
– 10 łyżek czarnego sezamu
– 1 łyżka soli drobno mielonej
gdy na dworze ciepło:
– 14 łyżek czarnego sezamu
– 1 łyżka soli drobno mielonej
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Gdy poczujemy, że sezam wydziela przyjemny zapach przestajemy podgrzewać. Gdy przestygnie wsypujemy do blendera lub – wariant dla tych, którzy  wolą bardziej tradycyjnie – ugniatamy ziarna w moździerzu. Uwaga! W blenderze blendujemy 3 sekundy! Nie należy doprowadzać do tego, aby powstała miazga lecz lekko rozbite ziarenka.
Tak przygotowaną posypkę przekładamy do słoika. Gomasio smakuje z chlebem, ale także z sałatą, ziemniakami, szparagami, pastami i czym tylko chcecie.
Smacznego!
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *