GNOCCHI Z BATATÓW

GNOCCHI Z BATATÓW

Wracamy do batatów – taki pomysł przyszedł mi do głowy – gnocchi.  Bataty wracają do łask, cenę mają przystępną,  o ich wartościach pisałam przy okazji przygotowywania frytek więc zapraszam do przepisu – frytki z batatów 😉

Takie dobre i takie zdrowe 🙂 Poza niekwestionowanymi właściwościami prozdrowotnymi batatów trzeba przyznać, że rzadko zdarza się tak zdrowe i jednocześnie tak smaczne “coś”. Co więcej bataty dają nam gigantyczne pole do popisów kulinarnych. Kto wie co jeszcze z nich przygotuję …..

Czas przygotowania:

  • ok 2h

Składniki na 30-40 gnocchi:

  • 3 duże pomarańczowe bataty
  • 500gr mąki orkiszowej typ 550
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • rozmaryn lub bazylia lub szałwia oraz  masło ghee do polania kluseczek (do kupienia tu:)

Bataty myjemy, suszymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Tam zostaną przez godzinę. Po czasie wyjmujemy bataty i gdy przestygną obieramy ze skórki. Nie będzie to trudne 🙂 Do miski wrzucamy odmierzoną ilość mąki, bataty (powinny być bardzo miękkie), jajka i przyprawy. Wszystko razem zagniatamy. Ja zrobiłam to ręką. Jeśli ciasto lepi się bardzo mocno do rąk dodajemy niewielką ilość mąki. Na stolnicę wysypujemy mąkę i z masy formujemy wałki. Następnie tniemy je na kawałki. W między czasie do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, solimy. Pokrojone w kawałki ciasto wrzucamy na wrzątek. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię i po 1 minucie od wypłynięcia wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło ghee, dodajemy rozmaryn; może też być szałwia lub bazylia i chwilę mieszamy. Takim “sosikiem” polewamy nasze gnocchi. Jeśli nie zjecie wszystkich kluseczek od razu można je podsmażać na maśle klarowanym (ghee) także kolejnego dnia.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *