GAZPACHO ARBUZOWE

GAZPACHO ARBUZOWE

Zastanawiałam się mocno co to będzie. Połączenie arbuza z pomidorami i czerwoną papryką… I wyszło super!    Kolor czerwony w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej to kolor lata i wszystkie warzywa dodane do zupy oraz arbuz są właśnie kolorami lata 🙂 Przypadek? Nie sądzę 😉 Lato – kolor czerwony, żywioł – ogień  i dbamy o nasze serduszko, które właśnie teraz, gdy na dworze ciepło, tej pomocy i wzmocnienia a czasem i ochłody potrzebuje. Arbuz, pomidor i papryka słodka – natura termiczna bardzo wychładzająca. Bierzmy więc z natury to co w tym czasie daje nam najlepszego 🙂

Czas przygotowania:

  • 20 minut
  • chłodzimy ok 2h

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg arbuza
  • 500 gr świeżych pomidorów – najlepiej malinowych
  • 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka migdałów bez skórki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • papryczka chilli – a właściwie jej mały kawałek i to tylko dla tych co są bardzo wychłodzeni
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 kalarepa
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 avocado
  • sól i pieprz do smaku

Z arbuza odkrawamy skórkę i staramy się wyjąć wszystkie pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy papryczkę chilli – także czyścimy z pestek i kroimy – najlepiej w gumowych rękawiczkach 🙂 Wszystko wkładamy do miksera, dodajemy migdały oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i w razie potrzeby solimy/pieprzymy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. W między czasie obieramy ze skórki ogórki i kroimy w kostkę, tak samo kroimy avocado; kalarepę w słupki a cebulę w piórka 🙂

Chłodnik przelewamy do miseczek, dodajemy kalarepę, avocado, ogórka i cebulę – każdemu to co chce 😉

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *