FRYTKI Z BATATÓW

FRYTKI Z BATATÓW

O batatach pisałam przy okazji zupy – kremu właśnie ze słodkich ziemniaków – bo tak też nazywa się ta bulwa. Wygląda na to, że stają się one coraz bardziej znane i lubiane przez miłośników kulinarnych wyzwań. I dobrze 🙂Dobra wiadomość dla tych, którzy w swojej kuchni bazują na warzywach wyhodowanych w naszym klimacie i na naszej glebie – z powodzeniem uprawia się je już w Polsce. Kto z nas nie lubi frytek?! Podaję przepis na zdrowsze – bo z piekarnika. Dla dorosłych i dla dzieci 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 40 minut

Składniki dla 3 osób:

  • 4 większe bataty, ok 1kg
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka grubo ziarnistej soli
  • 1 łyżka suszonego tymianku

Bataty myjemy pod bieżącą wodą i za pomocą obieraczki do warzyw obieramy ze skóry. Można też tego nie robić i piec razem ze skórką. Obrane lub nie, kroimy w słupki i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy sól i zioła. Wszystko mieszamy ręką. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 ⁰C z termoobiegiem. Wykładamy na blaszce bataty i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut, do momentu aż frytki się zarumienią.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *