EKSTRAKT Z WANILII

EKSTRAKT Z WANILII

Myślę, że przyda się w każdej kuchni bo zastosowanie jest wszelakie. Przygotowanie wymaga cierpliwości, ale warto poczekać 🙂

Ekstrakt najczęściej stosuje się , aby nadać aromatu ciastom i deserom. Ważne jest, aby  nie dodawać go podczas gotowania, ponieważ alkohol wyparuje i zabierze w ten sposób część aromatu.

Czas przygotowania:

  • zebranie składników – 5 minut 😉
  • oczekiwanie na aromat 2 miesiące

Składniki:

  • 0,75 litra wódki
  • przynajmniej 4 strąki wanilii
  • duży, wyparzony słój

Do słoika wkładamy strąki wanilii. Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy! Możemy je ponacinać, ale nie wyjmujemy nasion. Zalewamy wódką i wstawiamy w ciemne miejsce – może być szafa. Od czasu do czasu potrząsamy butelką. Czekamy na gotowy ekstrakt dwa miesiące. Gdy zużyjemy połowę ekstraktu – jak piszą doświadczeni blogerzy, można dolać wódki i poczekać kilka dni, aż nabierze ponownie koloru i mocy.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *