DŻEM BRZOSKWINIOWO – LAWENDOWY

DŻEM BRZOSKWINIOWO – LAWENDOWY

Jako wielbicielka lawendy od czasu do czasu wrzucam tu coś z lawendą w tle. Tym razem zabrałam się za przygotowanie dżemu brzoskwiniowego właśnie z lawendą.

Moment najlepszy z możliwych bo na straganach uśmiechają się do nas brzoskwinie a kwiatki lawendy z pierwszych zbiorów już zdążyły się wysuszyć. Tak więc biegnijcie na stragan po dojrzałe i twarde brzoskwinie i zabieramy się do pracy. Mój drzem wykorzystałam do ciasteczek z grysiku orkiszowego, ale ten przepis innym razem 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 1 1/2h zakładając, że nie działamy w pośpiechu i cieszymy się chwilą

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych acz twardych brzoskwiń
  • 300 gr cukru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka suszu kwiatów lawendy (do kupienia tu:)
  • 1 łyżeczka agar agar
  • 500ml wody

Brzoskwinie nacinamy płytko na czubku i wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie na chwilę do zimnej wody. Wyjmujemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Jedną cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok i dodajemy do brzoskwiń. Podobnie robimy ze startą skórką z jednej cytryny tzn. dodajemy do brzoskwiń :). Dodajemy cukier i lawendę oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli uznacie po 40 minutach, że dżem jest zbyt płynny ze względu na dodaną wodę – odlejcie jej część – to będzie pyszny syrop. Garnek zdejmujemy z ognia i dżem lekko miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy agar agar, mieszamy. Dżem wkładamy do wyparzonych słoików. Z tej porcji brzoskwiń zrobiłam 3 słoiczki dżemu. Świetnie komponują się z ciasteczkami z grysiku orkiszowego, ale o tym innym razem 😉

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *