DESER Z TAPIOKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

DESER Z TAPIOKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

Tapioka czyli skrobia z bulwy manioku. Dobrze znana w Ameryce Południowej, u nas zyskuje coraz większą ilość zwolenników 🙂 Bez glutenu, idealne do deserów – granulat lub zmielona – mąka, jako zagęstnik do sosów. W postaci puddingu w połączeniu z mleczkiem kokosowym pyszne!

Czas przygotowania:

  • ok 2h – ale  w między czasie robimy różne inne fajne rzeczy 🙂

Składniki na 3 porcje:

  • 500 ml napoju ryżowo-kokosowego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego (do kupienia tu:
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki
  • 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego- może być 🙂
  • szczypta soli (np. himalajska drobna)

Składniki na sos truskawkowy:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny

Tapiokę zalewamy napojem i odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy truskawki, kroimy w cząstki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Po godzinie zaczynamy gotować na małym ogniu tapiokę, dodając  mleczko kokosowe, cukier puder trzcinowy, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii (przepis na ekstrakt znajdziecie na blogu 🙂 ). Gotujemy około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, aż do momentu gdy kuleczki staną się przeźroczyste. Odstawiamy i przelewamy do małych słoiczków. Na początku nasza tapioka będzie rzadka – zgęstnieje z czasem. Gdy pudding lekko przestygnie dodajemy mus z truskawek i wstawiamy do lodówki. Podajemy już schłodzony. Pyszne! Raz zrobicie i już nie przestaniecie 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *