CUKINIOWA BABKA

CUKINIOWA BABKA

No i znowu na pierwszym planie pojawia się cukinia – tym razem na słodko 🙂 Od ostatniego wpisu czyli zupy z cukinii i ogórka nie rozstaję się z tym zielonym warzywem.Próba przygotowania czegoś słodkiego z cukinii wypadła pomyślnie. I znowu domownicy degustują i mruczą. Lubię te chwile 🙂 Zabierajmy się do pracy.

Czas przygotowania:

  • ok 2h

Składniki na formę keksówkę:

  • 200gr młodej, nie przerośniętej cukinii ze skórką
  • 200ml oleju ryżowego (do kupienia tu: )
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • 1 szklanka (250ml) cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 550
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka skórki startej pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Olej łączymy z cukrem trzcinowym, ucieramy. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cynamon, kardamon, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, potem startą cukinię a na końcu mąkę. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy starannie bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1h 30 minut. Warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *