CIASTO Z JABŁKAMI PACHNĄCE CYNAMONEM

CIASTO Z JABŁKAMI PACHNĄCE CYNAMONEM

Jesień też może być piękna, nawet gdy na dworze mglisto, deszczowo a w chłodne dni przeglądamy album z letnich wakacji i marzymy o kolejnych. Jesień może być piękna, gdy zaprosimy do domu jabłka, które są nieodłącznym symbolem jesieni.

Dzisiaj upiekłam ciasto z jabłkami, dom zapachniał dodanym cynamonem. Cynamon przyjechał w tym roku razem z moimi synami z Indii 😉 i zrobiło się błogo, miło …. I to co za oknem nie było już takie ważne .

Czas przygotowania:

  • około 30 minut przygotowanie ciasta
  • 60 minut pieczenie

Składniki:

  • 3 szklanki jabłek startych na tarce o grubych oczkach i odsączonych z soku (jabłka powinny być lekko kwaśne, np antonówki lub szara reneta)
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  • 1 szklanka oleju ryżowego (do kupienia tu:)
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W mikserze ucieramy olej wraz z cukrem pudrem, dodajemy jajka, sól, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Do masy dodajemy mąkę i dalej miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, rodzynki oraz orzechy i mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, aby po upieczeniu ciasto łatwiej odchodziło od blaszki. Przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ⁰C i wkładamy ciasto na około godzinę. Warto sprawdzić po godzinie za pomocą patyczka czy jest gotowe. Moje ciasto piekło się godzinę i 15 minut.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *