CIASTO POMARAŃCZOWE BEZGLUTENOWE

CIASTO POMARAŃCZOWE BEZGLUTENOWE

Kontynuuję temat wypieków świątecznych. Tym razem ciasto , którego spróbować mogą również osoby na diecie bezglutenowej.

 Proszę bardzo!

Składniki na ciasto:
– 2 pomarańcze
– 6 jajek od szczęśliwych kurek 🙂
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 250 gram migdałów mielonych/ mąki migdałowej
– 200 gram cukru trzcinowego

 

Pomarańcze razem ze skórką wkładamy do garnka, całe zalewamy wodą i gotujemy godzinę.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy je do wystygnięcia. Można to zrobić dzień wcześniej!
Wystudzone pomarańcze (w całości, ze skórką) kroimy na pół, wyciągamy pestki, wkładamy do blendera i miksujemy na mus. W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i ubijamy je. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i pięknie wyrośnie. Do ubitych jajek dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Ponownie miksujemy. Mus pomarańczowy łączymy z mąką migdałową.Następnie łączymy wszystkie suche i mokre składniki, miksujemy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką migdałową. Przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 ⁰C z termoobiegiem przez 45 – 60 minut, w zależności od piekarnika. Ciasto musi być zarumienione, pieczemy aż do suchego patyczka.
Smacznego!
Drukuj