CIASTO ORZECHOWO – CYNAMONOWE

CIASTO ORZECHOWO – CYNAMONOWE

Najlepszy moment, aby upiec właśnie to ciasto! Pyszne, słodkie, idealnie mokre i pachnące cynamonem. Już po Świętach i piernikach, ale wciąż w chwili gdy potrzebujemy drobnych przyjemności, aby dotrwać do wiosny 🙂

A najważniejsze – ciasto przygotujecie szybko i bez przebywania w kuchni przez długie godziny. Lubicie tak? Lubicie 🙂 To drugie ciasto, po pomarańczowym, które tak sobie myślę będzie moim ulubionym. No i jeszcze – jest bezglutenowe! Do upieczenia go zainspirował mnie pewien Facet, który lubi przebywać w kuchni 😉

Czas przygotowania:

  • ok 1h

Składniki na 8 duuużych kawałków:

  • 200g zmielonych orzechów włoskich (mąki orzechowej)
  • 1/2 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki syropu z daktyli
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego bez dodatku cukru
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – bezglutenowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Uwaga! Do przygotowania zawsze używam tych samych miarek. Wpis TU:

W mikserze łączymy oliwę z oliwek z syropem daktylowym. Dodajemy sok z jabłek, jajka, mąkę z orzechów, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Ciasto będzie rzadkie i tak ma być. Tortownicę, najlepiej o średnicy 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby przykryć tylko dno a reszta przyciśnięta obręczą wychodzić będzie poza formę. Od wewnętrznej strony można- ale nie trzeba posmarować obręcz delikatnie tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka. Jak zawsze bądźcie czujni bo piekarnik piekarnikowi nie równy. Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie. A potem …… będzie pysznie!

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *