CIASTO MAKOWO – JABŁKOWE

CIASTO MAKOWO – JABŁKOWE

Ciasto wymaga czasu, aby je przygotować ale myślę, że jest tego warte . W tak zwanym między czasie nadrabiamy zaległości lub wygodnie siadamy w fotelu i oddajemy się … “nicnierobieniu”. Jakże ważna czynność,  aby zachować równowagę w życiu 😉

Do ciasta można dodać mąkę orkiszową lub mąkę jaglaną – i wtedy mamy wariant bezglutenowy.

Czas przygotowania:

15 minut pierwszy etap przygotowania składników
60 minut oczekiwania na wstępne zmieszanie składników
15 minut drugi etap – łączenie składników
1h 20 minut pieczenie

Składniki:
– 1 szklanka orzechów włoskich obranych i lekko posiekanych
– 1 szklanka maku suchego
– 6 dużych, słodkich jabłek lub 4 bardzo duże
– 1/4 szklanki cukru trzcinowego – ciasto nie będzie bardzo słodkie
– 1/2 łyżeczki anyżu mielonego
– szczypta kardamonu
– szczypta soli
– 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach wody
– 1 szklanka mąki orkiszowej 550  lub mąki jaglanej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 3 jaja od szczęśliwych kurek 🙂

Na początek obieramy jabłka i kroimy w nie za dużą kostkę. Do miski wrzucamy orzechy, mak , pokrojone jabłka, cukier, anyż, kardamon oraz sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy na 1 h, aby składniki połączyły się. W tym czasie …… sami wiecie co robić 😉
Następnie dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie, mąkę, kurkumę i jaja. Jaja uprzednio ubiłam mając nadzieję, że dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie – i wyrosło.
Powstałą masę wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm; dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i pieczemy przez 1h 20 minut w temperaturze 190 ⁰C.
W efekcie otrzymujemy pyszne ciasto, które powinno wyglądać tak

 

Smacznego!
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *