CIASTO JAGLANE Z GRUSZKAMI

CIASTO JAGLANE Z GRUSZKAMI

Trochę już z myślą o zbliżających się Świętach upiekłam ten placek. Jest w nim skórka z pomarańczy, jest ekstrakt z wanilii. Zapachniało Świętami? No i dobra wiadomość dla wegan i tych co bez glutenu żyją – możecie piec 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 2h

Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm:

  • 500ml suchej kaszy jaglanej
  • 750ml gorącej wody
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 duże gruszki, najlepiej dojrzałe
  • skórka z pomarańczy (otarta)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 łyżek mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 6-8 daktyli bez pestek
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego – kto jeszcze nie ma niech robi 😉

Kaszę jaglaną wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż poczujemy lekki orzechowy aromat, wtedy dodajemy wodę oraz kurkumę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut – aż do wyparowania wody. Uwaga! Po ok 7 minutach dodajemy olej kokosowy. Ugotowaną kasze odstawiamy do wystygnięcia. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż napęcznieje. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Można je wrzucić do miksera i jeszcze bardziej rozdrobnić. Do gruszek w mikserze, dodajemy ostudzoną kaszę, mąkę owsianą, siemię lniane, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, daktyle pocięte w paski, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Okrągłą blaszkę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy odrobiną bułki tartej lub grysikiem orkiszowym. Do blaszki przekładamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C . Pieczemy ok. 1h. Po wyjęciu podajemy lekko przestudzone. Smakuje wybornie 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *