CIASTO DROŻDŻOWE

CIASTO DROŻDŻOWE

Cisto drożdżowe ze śliwkami! To właśnie jest ta chwila. Śliwki w różnych odcieniach uśmiechają się do nas ze straganowych skrzynek. A w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej – fioletowe gatunki śliwek ….

….. są lekko ochładzające. Budują płyny organiczne. Stosowane są w przypadku chorób wątroby i w cukrzycy. Gotowane śliwki są tradycyjny środkiem na zaparcia. Fioletowe śliwki są najlepsze na zaburzenia wątroby, które objawia się zahamowaniami emocjonalnymi, bólem i rozstrojem nerwowym. Uwaga! Śliwka nie jest wskazana dla osób, które maja słabe trawienie, wrzody albo żołądkowo – jelitowe stany zapalne.

Przepis na ciasto nie jest mojego autorstwa. Otrzymałam go od pewnej sympatycznej studentki dietetyki. Ciasto zostało lekko zmodyfikowane 🙂

 

Czas przygotowania:

  • 10 minut “wpakowanie” wszystkich składników do miski
  • 3-4 godziny czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta
  • 1h pieczenie

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (250 ml)
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego – tu dałam sojowy
  • 4 szklanki mąki typ 550
  • 1 szklanka oleju ryżowego
  • szczypta soli
  • 10-12 śliwek, od których dobrze odchodzi pestka

Na kruszonkę:

  • 3  szklanki (250 ml) mąki typ 550
  • 3 łyżki masła (twardego z lodówki)
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i zasypujemy je cukrem. Następnie wkładamy pozostałe składniki – mąkę, cukier waniliowy, jajka, lekko podgrzany napój roślinny, olej ryżowy, sól. Nie mieszamy! Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny. W tak zwanym między czasie płuczemy śliwki, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.

PO 3-4 godzinach, gdy ciasto w misce lekko wyrośnie,  mieszamy – ja użyłam ręcznego miksera. Dobrze połączone składniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dno mojej  blachy ma wymiary 20 x 35 cm.

Na wierzchu układamy śliwki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ⁰C. Czekając aż się nagrzeje przygotowujemy kruszonkę. W tym celu łączymy mąkę z masłem i wyrabiamy aż się połączy, dodajemy cukier. Kruszonka powinna być lekko grudkowata. Gotową kruszonką posypujemy śliwki. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *