CIASTO BANANOWE

CIASTO BANANOWE

Pomysł na świąteczne ciasto …. Pyszne, w którym wiodąca nutę smakową mają banany. Im bardziej dojrzałe tym ciasto lepsze. Choć owoc ten nie pochodzi z naszej strefy klimatycznej warto po niego sięgnąć, ponieważ ….Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej banany nawilżają jelita i płuca, leczą także zaparcia i wrzody. Gdy męczy nas suchy kaszel należy jeść banany pokrojone w plastry i ugotowane do postaci gęstej zupy. I pyszne i uzdrawiające 😉 Owoc ten oczyszcza organizm z toksyn. Banany bogate są w potas i z tego powodu używane są w leczeniu nadciśnienia. Obniżają ciśnienie krwi, są lekkostrawne i nawilżają. Stanowią dobre pożywienie dla osób starszych, którzy borykają się z takimi dolegliwościami jak: ciśnienie krwi, suchość i słabe trawienie.

Czas przygotowania:

  • ok 2,5h

Składniki na formę keksówkę:

  • 2 jajka
  • 200 g  cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 banana mniej dojrzałego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (do kupienia tu:)
  • 240 g mąki orkiszowej typ 550
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Do miksera wkładamy cukier oraz jajka i ubijamy na pianę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, sodę oczyszczoną, sól, olej i dalej miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w jedną masę. Stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy. Do ciasta dodajemy 1/2 banana pokrojonego w kostkę oraz  orzechy, i tu mieszamy łyżką a nie mikserem. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 ⁰C. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 2h . Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *