CIASTKA ORZECHOWE KRUCHE

CIASTKA ORZECHOWE KRUCHE

Taka myśl na dziś – upiekę ciastka, będzie pięknie pachniało a to co na dworze przestanie mnie interesować 🙂

Bo nasza jesień bywa kapryśna bardzo i rzadko ma coś z tej „złotej”.

Tak więc zabieramy się do pracy. A gdy ciastka będą gotowe usiądziemy pod kocem z kubkiem dobrej herbaty, książką i ciasteczkami. Będzie  cudownie. Ciastka mogą też umilić czas spędzony z przyjaciółmi 🙂

Czas przygotowania:

  • 1 godzina

Składniki na 3 blaszki:

  • 500 ml (2 szklanki) mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  • 20 dag masła z lodówki
  • 250 ml (szklanka) zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego (do kupienia tu:)

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, zmielone orzechy, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystkie składniki łączymy aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszki wykładamy pergaminem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200⁰C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolny kształt za pomocą foremki, układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj