CIASTKA ORKISZOWE Z PUREE Z DYNI

CIASTKA ORKISZOWE Z PUREE Z DYNI

Skoro już przygotowałam purée to teraz przyszedł czas na ciastka 🙂 W sam raz na ten czas. Piękny pomarańczowy kolor purée z dyni przywoła wspomnienia słońca, którego tak bardzo w tym czasie wszyscy potrzebujemy.

Ja tęsknię za słońcem. A Wy? Ciastka są pyszne, można zapakować je dzieciom do szkolnej śniadaniówki albo usiąść wygodnie w fotelu z kubkiem ulubionej herbaty i delektować się ich smakiem. Spróbujcie, polecam 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 40 minut

Składniki na 20 ciastek:

  • 200g płatków orkiszowych grubych/ można przygotować ciastka z płatków owsianych 😉
  • 100g mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 120g roztopionego masła
  • 150g purée z dyni (przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/puree-z-dyni/)
  • 1 żółtko od szczęśliwych kurek 😉
  • spora garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka sezamu (do kupienia tu:)

Do miski wkładamy wszystkie suche składniki tzn. – płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier puder i łączymy ze sobą. W garnku rozpuszczamy masło i gdy przestygnie dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy purée z dyni, żółtko, żurawinę oraz sezam; mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy na 15 minut aby płatki orkiszowe nieco zmiękły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175⁰C z termoobiegiem, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Po 15 minutach wykładamy na blaszki porcje ciasta formując z niego niewielkie, płaskie placki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-17 minut. Przy pierwszej porcji warto sprawdzać czas pieczenia. Upieczone ciastka przekładamy do puszki  i częstujemy kogo chcemy 🙂

Smacznego!

Drukuj