CIASTKA MAŚLANE

CIASTKA MAŚLANE

W taki dzień jak dzisiaj gdy pogoda nas nie rozpieszcza trzeba upiec coś pysznego. Idealne będą tu ciastka maślane 🙂

Lubię gdy w kuchni rozchodzi się przyjemny zapach pieczonego ciasta – tu ze względu na masełko zapach otula nas i łagodniejemy 🙂 Fajnie będzie za chwilę usiąść z gotowaną kawą z dodatkiem korzennych przypraw i maślanym ciastkiem. Może nie skończy się na jednym, ale przecież trzeba się rozpieszczać 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 1 h

Składniki na ok 20 ciastek:

  •  80 gr cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 gr mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  •  80 gr cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • jajko od szczęśliwej kurki 😉
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i dodajemy masło oraz jajko. Składniki miksujemy aż połączą się w jednolitą masę. Dodajemy płatki migdałowe i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Gotową masę zawijamy w folię spożywczą starając się uformować z ciasta wałek. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 190⁰C, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, rozwijamy z folii, kroimy na centymetrowe plasterki i układamy na blaszce pamiętając, że podczas pieczenia krążki trochę się „rozpłyną”. Ciastka pieczemy 6-8 minut. Warto  piekąc pierwszy raz sprawdzić czas pieczenia bo szybko się zarumienią 🙂

Smacznego!

Drukuj