CIASTKA LAWENDOWE

CIASTKA LAWENDOWE

Jestem absolutną fanką lawendy. Nie potrafię przejść obojętnie obok krzaczka z fioletowymi kwiatami. Nie może jej zabraknąć u mnie przez cały rok! Tak więc gdy kwitnie zbieram kwiaty a później piekę ciastka właśnie z lawendą.

Lawenda jak zapewne większości wiadomo ma działanie uspokajające, kojące, relaksujące. No to proszę sobie wyobrazić teraz jak miło jest usiąść z takim lawendowym ciastkiem w ręce 🙂

W Medycynie Chińskiej czysty olejek z lawendy pomaga w rozkładaniu toksycznych substancji w wątrobie, limfie i innych narządach wewnętrznych.

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta
  • 1/2 h leżakowanie ciasta w lodówce
  • 1 h pieczenie (4 blachy)

Składniki:

  • 250 gr mąki orkiszowej 550 (do kupienia tu:)
  • 80 gr cukru pudru  (do kupienia tu:)
  • 175 gr masła (prosto z lodówki)
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

Wszystkie składniki łączymy ze sobą na stolnicy i cierpliwie zagniatamy aż powstanie zwarta kula. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą  i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ⁰C, przygotowujemy blach do pieczenia wykładając je papierem.

Po czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy porcję i wycinamy kółeczka o dowolnej wielkości; układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut. Proponuję przy pierwszej porcji zachować czujność – czas pieczenia może być różny. Gotowe ciasteczka wyjmujemy a gdy ostygną przekładamy do pudełka i chowamy przed rodziną, aby nie pochłonęła wszystkiego od razu. Gdy przyjdzie czas częstujemy 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *