CIASTECZKA Z GRYSIKU ORKISZOWEGO

CIASTECZKA Z GRYSIKU ORKISZOWEGO

W XII w. o właściwościach orkiszu mówiła przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda z Bingen. Uważała ona, że orkisz jest doskonałym środkiem leczniczym i najlepszym ziarnem zbożowym.

Chroni nas przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze. Orkisz, obok dużej zawartości białka, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe mające korzystny wpływu na układ krążenia, duże ilości błonnika, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia, cynku i krzemu.

Tu wariant ciasteczkowy. Lubimy je piec na warsztatach w Orkiszowych Polach. Pieczemy, jemy i czujemy dobroczynne działanie ….

Czas przygotowania:

  • 10 minut zagniatamy ciasto
  • 10 minut ciasto leżakuje w lodówce
  • pieczenie 4 blaszki  po 15 minut

Składniki na 4 blaszki:

  • 4 szklanki grysiku orkiszowego (do kupienia tu:)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • kostka masła z lodówki
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek 🙂
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • słoiczek dżemu, np. brzoskwiniowego z lawendą (http://www.orkiszoweblog.pl/dzem-brzoskwiniowo-lawendowy/)

Do miski wsypujemy grysik, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 minut do lodówki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto uformowane w kulki wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej kulki za pomocą kciuka robimy wgłębienie i wkładamy dżem. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C i pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *