CIASTECZKA TYM RAZEM NIE SŁODKIE

CIASTECZKA TYM RAZEM NIE SŁODKIE

Przeglądając mój blog zauważyłam, że jest na nim wiele przepisów na słodkości. Prywatnie wolę “na słono” a tu …proszę bardzo – słodyczy więcej. No to piekę dalej – ciastka, ale tym razem – na słono 🙂 Smakują wyśmienicie a ponieważ zbliża się czas spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu to może staną się one i Waszym przysmakiem?

Czas przygotowania:

  • ok 1,5h

Składniki na 3 blachy, w sumie 72 ciasteczka:

  • 80gr orzechów włoskich łuskanych
  • 80gr czarnych oliwek bez pestek
  • 80gr sera typu parmezan
  • 200gr mąki orkiszowej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • 100gr masła z lodówki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Orzechy włoskie mielimy w mikserze, dodajemy oliwki i miksujemy dalej. Ser parmezan kroimy w drobną kostkę, dodajemy do orzechów i oliwek – miksujemy. Do masy dodajemy jajko, proszek do pieczenia, pieprz. Masło kroimy na mniejsze kawałki i także dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Do miski wsypujemy 200gr mąki i dodajemy rozdrobnione składniki, łączymy najlepiej ręką. Z masy formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 ⁰C. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na mniejsze porcje, porcje wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i za pomocą wałka rozwałkowujemy na grubość ok 5mm. Z ciasta wycinamy kwadraty 5/5cm lub kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Teraz wystarczy poczekać aż wystygną i …

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *