CIASTECZKA KORZENNE

CIASTECZKA KORZENNE

Czas oczekiwania na Święta kojarzy się wielu z nas z niedoczasem. Tyle trzeba przygotować, aby usiąść przy wigilijnym stole ….

A gdyby tak sobie odpuścić?

Zastanawialiście się czasem co by było gdybyście czegoś nie zdążyli przygotować? Myślę, że nic by się nie stało 🙂 Ja więc zamiast biegać po sklepach w poszukiwaniu prezentów czy sprzątać w najgłębszych kątach mieszkania – piekę ciasteczka. W domu unosi się zapach pieczonego ciasta, przypraw …. i jest tak miło 🙂

Czas przygotowania:

  • 3h

Składniki:

  • 150 g syropu klonowego (do kupienia tu:)
  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 375 g mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko od szczęśliwych kurek 😉

Syrop klonowy, masło i cukier wrzucamy do garnka, podgrzewamy mieszając. Na stolnicy wykładamy mąkę, przyprawy oraz sól i jajko. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy przestudzoną melasę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wkładamy na ok 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy i dzieląc na kawałki rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko. Wycinamy foremkami wzory i układamy na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170⁰C i pieczemy ciastka ok 6-8 minut z termoobiegiem. Warto przy pierwszej porcji sprawdzić czas, aby ciasteczka się nie przypiekły.

Ja upiekłam 250 małych ciasteczek 🙂

Smacznego!

Drukuj