CHLEB NA ZAKWASIE

CHLEB NA ZAKWASIE
  Aby upiec dobry chleb potrzebujemy zakwas, najlepiej taki “przechodni”, od przyjaciela, taki od serca. To już połowa sukcesu, aby nasz chleb pięknie wyrósł i smakował wyśmienicie.
Coraz częściej szukamy chleba, w którym nie ma drożdży. Pulchne, dmuchane, białe pieczywo nie smakuje już tak wyśmienicie , gdy dociera do nas co  działo się z ciastem zanim wyrosła bułeczka 😉
Pamiętajcie, że pieczenia chleba to proces. Trzeba poświęcić na to trochę czasu. Najlepiej ciasto zarobić rano a chleb upiec wieczorem. Dobrze, gdy ciasto rośnie w spokoju i cieple – wtedy sukces gwarantowany!

Składniki:
– 1 kg mąki orkiszowej typ 550, 650
– 5-6 szklanek ciepłej, przegotowanej wody
– można dodać ziarna: słonecznika, dyni, siemienia lnianego lub czarnuszkę, tymianek ….
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 łyżka soli
– płatki amarantusa lub bułka tarta orkiszowa do posypania keksówki
– zakwas – koniecznie wyjęty 2-3 godziny wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową
  Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki – mąkę, ziarna lub coś innego, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy zakwas. Wszystko zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą        i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste.
  Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 9-12 h w miejsce ciepłe     i ciche. A gdy minie ten czas i ciasto pięknie wyrośnie,  pamiętamy aby odłożyć porcję zakwasu na kolejny chleb.
  Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej płatkami amarantusa/bułką tartą keksówki – ta porcja wystarczy na dwie i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180 ⁰C z termoobiegiem i pieczemy 1h /1h 20 minut.
A efekt najczęściej jest taki ….
Przechwytywanie
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *