CHIPSY Z BATATÓW

CHIPSY Z BATATÓW

Kolejny raz bataty w roli głównej. Może dlatego, że nasze ziemniaczki już się przejadły a batat choć swoje lata ma teraz wraca do łask. Tak więc była już …zupa – krem z batatów, były kopytka i frytki. Chipsy – proste w przygotowaniu, zadowolą podniebienie niejednego łasucha. Jeśli połączymy jest z pesto z bazylii lub z suszonych pomidorów – tak jak to dzieje się w moim domu, będzie smakować i nie liczyłabym na to, że coś zostanie dla spóźnialskich 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 50 minut

Składniki dla 3 osób:

  • 2 podłużne bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej gruboziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu – może być ale nie musi 🙂

Bataty dokładnie myjemy i nie obierając ze skórki kroimy w cienkie i równe plasterki. Wrzucamy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę wraz z przyprawami i  tak gotową mieszanką zalewamy pokrojone bataty; mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty wykładamy na przygotowaną blachę tak, aby nie nachodziły na siebie, posypujemy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  ok 20 minut.

Smacznego!

Drukuj