CHAŁKA

CHAŁKA

Marzy mi się taki poranek …. Nic nie muszę a w domu rozchodzi się zapach ciasta. Wstaję a w kuchni ….

czeka na mnie świeża, jeszcze ciepła chałka. Hm, smaruję ją lekko masłem, odrobiną dżemu z jabłek własnej roboty i …. dalej nic nie muszę 🙂 To jest możliwe.

Czas przygotowania:

  • dzień wcześniej wieczorem przygotowujemy ciasto i wkładamy na noc do lodówki
  • ok 40 minut pieczenie

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej typ 550
  • 200ml napoju ryżowego lub sojowego
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 5g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

Olej kokosowy rozpuszczamy w wodzie. Następnie dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz drożdże. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1o minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Dodajemy mieszankę z drożdżami. Ciasto mieszamy lub zagniatamy – ja użyłam miksera. Zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Rano zagniatamy do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Ciasto zaplatamy w warkocz. Tu skorzystałam z filmiku na YouTub’ie i okazało się, że zaplatanie nie jest trudne 🙂 Gotowy warkocz układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C. Pieczemy ok 40 minut.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *