CANTUCCI PYSZNE!

CANTUCCI PYSZNE!

Cantucci! Cantucci! Cantucci! I od razu obraz pięknej Toskanii. Mała toskańska tawerna z widokiem na gaj oliwny  i migdałowe ciastko maczane w czarnej kawie.

Ciastka – samo zdrowie. Na mące orkiszowej z migdałami 🙂 Po upieczeniu wkładamy je do metalowej puszki i mogą tam długo leżeć – choć obawiam się, że nie poleżą 😉

Czas przygotowania:

  • 15 minut zarobienie ciasta
  • 1h pieczenie

Składniki:

  • 150 gr mąki migdałowej
  • 150 gr słupków migdałów
  • 400 gr mąki orkiszowej typ 550
  • 200 gr cukru trzcinowego drobny; gruby można lekko zmielić w blenderze
  • 4 jajka + 1 jajko do smarowania ciastek – oczywiście od szczęśliwych kurek 😉
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zabieramy się do pracy!

Na stolnicę wysypujemy mąkę orkiszową, mąkę migdałową, słupki migdałów, cukier, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy masło i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy z ciasta dwa wałki o średnicy około 4 cm. Na blaszce  rozkładamy papier do pieczenia i układamy wałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 ⁰C, wkładamy blachę i pieczemy 35 minut. Podpieczone wałki wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w ukośne kromki. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C na 15 minut. Następnie wyjmujemy i obracamy ciastka. Tu też smarujemy wierzch jajkiem. Kolejny raz wkładamy do piekarnika i ponownie pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i …… wyobrażając sobie toskańską tawernę ….

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *