BURGERY BURACZANE DLA MIĘSOŻERCÓW

BURGERY BURACZANE DLA MIĘSOŻERCÓW

Mięso wkracza do akcji! Pierwszy przepis na moim blogu, w którym się pojawia 🙂 To pewnie dlatego, że dni coraz chłodniejsze i nasz organizm potrzebuje dogrzania.

Będziemy robić zupy na mięsnych wywarach, będziemy jeść mięsko – oczywiście wszystko z umiarem i dobrej jakości (!) Burgery świetnie się sprawdzą jako danie główne z dodatkiem sałaty lub – tu wersja dla dzieci bo to lubią – w grzankach z dobrego chleba na zakwasie, z dodatkiem sałaty, sera koziego, pomidorów ….. Hm, kto co lubi i jak lubi.

Czas przygotowania:

  • ok 1 godziny

Składniki dla  osób:

  • 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki
  • 300 gr mięsa wołowego
  • jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • duża cebula
  • 2 łyżki sezamu niełuskanego (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • łyżka masła ghee

Upieczone lub ugotowane buraki po przestudzeniu ucieramy na tarce o grubych oczkach. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż poczujemy delikatny orzechowy zapach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła ghee. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, piekarnik nagrzewamy do 200⁰C. Z masy formujemy klopsy i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, następnie kotlety odwracamy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj