BUŁECZKI ORKISZOWO – OWSIANE

BUŁECZKI ORKISZOWO – OWSIANE

Czy macie taki dzień kiedy okazuje się, że w domu nie ma chleba ani bułek a w okolicy brak dobrej i otwartej piekarni? Jest rozwiązanie – oczywiście wymaga trochę czasu, ale lepiej tak niż wcale 😉

Dodatkowa korzyść – w domu pięknie pachnie pieczonymi bułeczkami! Bierzmy się więc do pracy 🙂

Czas przygotowania:

  • czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta 1,5-2h
  • uformowane bułeczki leżakują pod ściereczką 30 minut
  • pieczenie 15 minut

Składniki na 12 bułeczek:

  • 350 gr mąki orkiszowej 550
  • 250 gr mąki owsianej (do kupienia tu)
  • 9 gr drożdży instant
  • 2 szklanki ciepłego napoju orkisz-migdał (może być inny napój roślinny)
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 🙂
  • garść płatków owsianych

Mąkę łączymy z drożdżami, miodem, solą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy ciepły napój roślinny. Powinniśmy uzyskać jednolitą, elastyczną masę. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 – 2h. W tym czasie idziemy na spacer, czytamy gazetę, krzątamy się po kuchni 🙂

Następnie ponownie ugniatamy ciasto i formujemy z ciasta kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane  ciasto lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie każdą bułeczkę smarujemy  z wierzchu pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.

Piekarnik nagrzewamy do 220⁰C i wkładamy bułeczki, które zostaną tam 15 minut. Wyciągamy bułeczki z piekarnika i już po chwili lekko przestudzone możemy jeść 🙂

 

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *