BUDYŃ KASZTANOWO – ORKISZOWY

BUDYŃ KASZTANOWO – ORKISZOWY

Kasztany są skuteczne na wszelkie dolegliwości. Spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone, w formie mączki – zawsze mają działanie odżywcze i lecznicze.

Kasztany jadalne – jak pisała Hildegarda – “są bardzo ciepłe i dzięki temu mają dużą siłę życia, przez co symbolizują umiar, wszystko co w nich jest , także owoc kasztana, jest wykorzystywane w walce z każdą słabością w człowieku”.

Do przygotowania budyniu zainspirował mnie przepis z książki p. Alfredy Walkowskiej. Trochę go zmodifikowałam dodając odrobinę cukru waniliowego i ekstraktu – także waniliowego. Pomijając te dwa ostatnie składniki budyń będzie doskonałym odżywczym deserem dla chorych.

Czas przygotowania:

  • 5 minut

Składniki na 1 porcję:

  • 1 szklana wody
  • 1 łyżka mąki kasztanowej (do kupienia tu:)
  • 1 łyżka mąki orkiszowej typ 650
  • szczypta bertramu (do kupienia tu:)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy na małym ogniu 2 – 3 minuty. Przekładamy do miseczki.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *