BROWNIE JAGLANE

BROWNIE JAGLANE

To ciasto, w którym nie ma jajek, cukru, proszku do pieczenia a mąkę orkiszową można zastąpić mąką owsianą.

Smakuje pysznie polane czekoladą i posypane granatem. Tu jednak zostawiam dowolność. Kakao można zastąpić karobem.

I co? Ilu znajdzie się amatorów na pieczenie tego ciasta? Do dzieła, zapraszam!

Czas przygotowania:

  1. najlepiej dzień wcześniej ugotować kaszę jaglaną, aby wystygła,
  2. na 30 minut zalewamy wrzątkiem daktyle (koniecznie bez pestek),
  3. 10 minut łączenie składników,
  4. max 45 minut pieczenie.

Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm:

  1. 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  2. 3 łyżki mąki orkiszowej typ 550 lub mąki owsianej,
  3. 3 łyżki kakao,
  4. 3 banany,
  5. 10 suszonych daktyli (do kupienia tu:)

Na polewę:

  1. 3 łyżki śmietanki kokosowej,
  2. 50 gr gorzkiej czekolady

Pestki granatu do dekoracji …… płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki – kto co lubi.

 

Kaszę jaglaną przepłukujemy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania wody (około 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia – i tu pomysł, aby zrobić to dzień wcześniej 😉 Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy je 30 minut. Do naczynia wkładamy mąkę, kakao, rozdrobnione banany i już miękkie daktyle. Wszystko miksujemy. Powstałą masę łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, mieszamy. Wszystko przekładamy na blachę. Tu podpowiedź – dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby po upieczeniu i poluzowaniu opaski brownie można było łatwo zdjąć ze spodu. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 ⁰C i wstawiamy ciasto na 30 – 45 minut. Warto sprawdzić patyczkiem po 30 minutach czy ciasto jest jeszcze bardzo wilgotne.

Gotowe ciasto po wystudzeniu smarujemy polewą i dekorujemy granatem lub czym tam chcecie 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *