BARSZCZ WIGILIJNY

BARSZCZ WIGILIJNY

Skoro przygotowaliśmy już zakwas na barszcz to przyszedł czas na barszcz. Jeszcze czas, wypróbujcie a potem dzień przed Wigilią  przygotujcie tak, aby barszcz zdążył się przegryźć 🙂Barszcz przygotujemy oczywiście na wywarze z ziół 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 2h

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren owocu jałowca
  • garść liści laurowych
  • 4 duże buraki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra zakwasu buraczanego /na 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier trzcinowy – opcjonalnie

Do garnka z wodą wkładamy obraną i pokrojoną cebulę, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna jałowca.Całość gotujemy na małym ogniu około godziny, tak aby zupa przeszła aromatem ziół i przypraw. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, czosnek, majeranek, tymianek oraz zakwas. Barszcz gotujemy do momentu aż buraki będą miękkie. Gotowy barszcz przecedzamy przez sito. Solimy i pieprzymy do smaku. Można także dodać cukier  trzcinowy.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *