BABECZKI – MUFFINY CZEKOLADOWE

BABECZKI –  MUFFINY CZEKOLADOWE

Pyszne! Już podczas przygotowania poprawia się nastrój 🙂 Babeczki znikają szybko więc jeśli planujecie poczęstować nimi domowników lub gości, którzy nadchodzą na pewno nic nie zostanie.

No to bierzmy się do pracy. Z porcji składników zrobiłam 18 babeczek.

Czas przygotowania:

  • do 30 minut
  • pieczenie 30 + 15 minut

Składniki:

  • 120 gr gorzkiej czekolady lub kuwertury gorzkiej do gotowania
  • 225 gr miękkiego niesolonego masła
  • 270 gr ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 😉 – oddzielnie żółtko i białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis tu:
  • 200 gr mąki orkiszowej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml wrzątku
  • foremki do muffinek i najlepiej forma do nich

W garnku rozpuszczamy czekoladę. Aby nie przywarła do dna garnka dobrze jest wlać odrobinę wody. Do miski wkładamy cukier i masło – ucieramy mikserem; dodajemy żółtka i białka oraz ekstrakt z wanilii, ponownie ucieramy. Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i tu nie mieszamy już zbyt długo i intensywnie. Składniki powinny się szybko połączyć. Do drugiego naczynia wlewamy wrzątek, stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do powstałej masy dodajemy składniki z drugiej miski – te czekoladowe 😉 Wszystko łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 ⁰C a potem przez 15 minut w temperaturze 170 ⁰C.

Ciasto można również upiec w foremce – keksówce, ale w foremkach muffinkach wygląda uroczo no i nie trzeba czekać z wyjęciem z formy aż ciasto wystygnie 😉

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *