BABECZKI BANANOWE Z NASIONAMI CHIA

BABECZKI BANANOWE Z NASIONAMI CHIA

Tak sobie pomyślałam, że może ktoś uzna, że to niezły pomysł na wielkanocny stół. Wprawdzie babeczki z chia to dalekie kuzynki baby wielkanocnej, ale wariant jakby zdrowszy 🙂 A może to pomysł do szkolnej śniadaniówki?Tak sobie myślę często o naszych milusińskich. Łatwo nie mają w tym “chemicznym świecie” więc może? Przepis na tyle prosty, że może sami spróbują upiec a potem ze smakiem zjedzą. Zabierajmy się więc do pracy!

Czas przygotowania 12 muffinek:

  • ok 45 minut

Składniki:

  • 2 szklanki/miarki po 250ml mąki orkiszowej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki ksylitolu (do kupienia tu:)
  • 2 banany
  • 100 g masła – roztopionego i schłodzonego
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego, np. ryżowo-kokosowego

Do miski wrzucamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, nasiona chia, wiórki kokosowe, ksylitol. Do miksera wkładamy pokrojone w kawałki banany, wlewamy masło oraz napój roślinny; miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z suchymi składnikami. Formy do muffinek wykładamy papilotkami i następnie przekładamy masę w 1/2.  Piekarnik nagrzewamy do 180 ⁰C, pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż babeczki wystygną i jemy ze smakiem 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *